18'eeuw BAROK

De barok is een Europese stijlperiode, zich uitstrekkende van de 17e eeuw tot in de eerste helft van de 18e eeuw, die zijn oorsprong had in ItaliĆ« en tot uiting kwam in de architectuur, tuinarchitectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur en muziek. Het woord barok komt van het Portugese barroco, wat 'onregelmatig gevormde parel' betekent. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vroeg-, hoog- en laatbarok. De laatbarok wordt ook wel rococo genoemd De eigenlijke start van de barok hangt af van streek tot streek, zo bloeide de barok al veel vroeger in ItaliĆ«, met name in Rome, terwijl in het noorden de renaissance nog aan het nabloeien was.

rubens

 De Barok wordt gekenmerkt door een voorkeur voor pracht en praal, monumententale bouwwerken, met rijke, vaak zeer overdadige versieringen. De kunstenaar uit de Barok geeft wel uiting aan persoonlijke gevoelens en emoties, maar doet dat op een gestileerde manier volgens regels en conventies.

bernini

 

Rococo

 
 

Rococo is een Europese stijlperiode in de beeldende kunsten, die zijn hoogtepunt beleefde tussen 1730 en 1760. De naam is afgeleid van het Franse woord rocaille, een asymmetrisch schelpmotief dat in de 18e eeuwse barok veel gebruikt werd in met name de toegepaste kunst. Het woord rocaille gaat terug op de Franse woorden roc (rots) en coquilles (schelpen) en geeft aan dat het vooral om een decoratieve stijl gaat.

watteau

 

NEO CLASSISISME

Het classicisme en het neo-classicisme zijn sterk beïnvloed door de antieke Griekse en of Romeinse cultuur. De term classicisme heeft een ruimere betekenis dan het woord neo-classicisme De term neoclassicisme verwijst specifiek naar het classicisme rond 1760 tot grofweg 1840. Deze stijl is een reactie op de overvloedige vormentaal die onder andere tot uiting komt in de rococostijl. Zuiverheid van vorm en harmonische proporties werden nagestreefd. Volgens vele kunstenaars, kunstkenners, architecten en architectuurliefhebbers was ideale schoonheid bereikt in de klassieke oudheid

canova

daviddavid

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb